پهنای باند و دلایل کندی سرعت اینترنت

اینترنت: به سرویس ها و اطلاعاتی که خارج از شبکه دانشگاه قرار داشته اطلاق می‌گردد. این اطلاعات با لحاظ نمودن سیاست ها پهنای باند دانشگاه در دسترس کاربران قرار خواهد گرفت. پهنای باند : میزان سرعت انتقال اطلاعات در شبکه اینترنت توسط این پارامتر مشخص می­گردد. واحد اندازه گیری آن  بیت بر ثانیه  (b/s) مي­باشد که کلمه بیت در آن با حرف b کوچک انگلیسی مشخص می‌شود. هر کیلو بیت (Kb) برابر 1024 بیت و هر مگابیت (Mb)  برابر 1024 کیلوبیت است. در مقابل این واحد، واحد دیگری با نام بایت در ثانیه وجود دارد (B/s) که کلمه بایت آن با حرف B بزرگ انگلیسی در واحد (کیلو بایت در ثانیه) مشخص می‌شود و معمولاً در زمان دانلود و دریافت فایل از اینترنت قابل مشاهده است. هر ۱ بایت  اطلاعات از ۸ بیت تشکیل شده است. بنابراین به عنوان مثال پهنای باند  1Mb/s معادل Kb/s  1024 و معادل KB/s  128 می­باشد. ترافیک مصرفی: مجموع آپلود و دانلود اطلاعات توسط شما (هر داده­ای که بر روی شبکه اینترنت ارسال و یا دریافت کنید)، ترافیک مصرفی را تشکیل می­دهد.   کندی اینترنت می تواند عوامل متعددی داشته باشد. در زیر بعضی از این موارد آورده شده است :
  1. سخت افزار کامپیوتر توانایی کافی را نداشته باشد و یا دچار اشکال شده و موجب کندی سیستم شده باشد.
  2. برخی از نرم‌افزارها بدون این‌که کاربر متوجه باشد به‌طور خودکار عمل آپلود و دانلود انجام می‌دهند. پیشنهاد می کنیم هنگام دانلود، نرم‌افزارهای غیرضروری را ببندید. هم‌چنین زمانی که ویندوز، مرورگرها یا دیگر نرم‌افزارها را به روز می‌کنید، سرعت دانلود شما کاهش می‌یابد.
  3. بیشتر اوقات، کاهش سرعت به دلیل به‌روزرسانی آنتی‌ویروس نصب شده روی سیستم است.
  4. فعال بودن Firewall یا دیواره آتش روی سیستم، باعث کاهش سرعت می‌شود.
  5. VPN و نرم افزارهای ضد فیلترینگ باعث کاهش سرعت دانلود می‌شود.
  6. مشکلات ویندوز یا آلوده بودن کامپیوتر به ویروس یا نرم‌افزارهای مخرب، کارکرد مرورگر (Browser) را با مشکل مواجه می‌کند. گاهی اوقات فضای کش مرورگر پر شده است و یا تعداد زیادی پنجره در پس زمینه باز است که باعث مشغول شدن پردازنده (CPU) می گردد.
  7. ارتباط ضعیف بین کاربر و وایرلس نیز در این مورد بسیار موثر است. بهتر است بین کامپیوتر کاربر و وایرلس فاصله زیاد یا دیوار ضخیم وجود نداشته باشد. نوسان و ناپایداری در ارتباط بین کامپیوتر و وایرلس نیز باعث کاهش سرعت اینترنت می‌شود.
  8. به اشتراک گذاشتن ارتباط اینترنتی (Connection) بین چند کاربر، باعث تقسیم سرعت بین آن‌ها می‌شود.
  9. پهنای باند تخصیص داده شده به هر کاربر اختصاصی نیست و با توجه به تراکم تعداد کاربران بین 4 ، 8 یا 10 نفر تقسیم می‌شود چنانچه سرویس مورد استفاده  بین 4 نفر تقسیم شود، حداقل و حداکثر پهنای باند  به صورت زیر است:
  • 128 :
32kbps < Bandwidth ≤ 128 kbps 4KBps< Speed ≤ 16 KBps
  • 512 :
128kbps < Bandwidth ≤ 512 kbps 16KBps< Speed ≤ 64 KBps
  • 1024 :
256kbps < Bandwidth ≤ 1024 kbps 32KBps< Speed ≤ 128 KBps جدول فوق نشان می دهد اگر کاربری سرعت آن 1024kbps باشد .در شرایط متفاوت سرعت آن بین 256و 1024 متغییر خواهد بود و سرعت دانلود آن نیز بین 32 تا 128 می باشد( پهنای باند تقسیم بر 8 خواهد شد )  .البته این محاسبه برای زمانی است که سرویس بین 4 نفر تقسیم شده باشد .در صورتی که سرویس بین 8 یا 10 نفر تقسیم گردد این  مقدار کاهش بیشتری خواهد داشت . جدول تخصیص پهنای باند به کاربران دانشگاه را اینجا ببینید نکته : یکی از مشکلات کندی سرعت اینترنت در کابران دانشگاه ، مربوط به کاربرانی است که از سیستم وایرلس یا شبکه بی سیم دانشگاه استفاده می کنند و دلیل اصلی کندی و قطع وصل شدن  آنها مربوط به تعداد کم دستگاههای بی سیم نصب شده است .در صورت افزایش این تعداد دستگاهها  در جاهایی که متقاضی استفاده از شبکه بی سیم زیاد است این مشکل رفع می گردد . توجه : در صورت وجود مشکل اعم از قطعی اینترنت ،کندی اینترنت و عدم دسترسی به سایتهای دانشگاه و غیر فعال شدن  کلمه کاربری و رمز  و ...  به نمایندگان مرکز IT دانشگاه که در مراکز کامپیوتر دانشکده ها و واحدها مستقر هستند مراجعه نمایید.